Urban Food Stories

Despre

Urban Food Stories

Romania’s Expo Stand at the International Union of Architects World Congress, Durban 3-7 August 2014

Găsiți-ne pe Facebook, Vimeo

Echipa

Proiect realizat de

  • Alexandru Fleșeriu
  • Iulia Hurducaș
  • Eszter Péter

Imagine, sunet, editare

Imagine, sunet

  • Claudiu Moisescu
  • Mihaela Țânțaș
  • Vlad Marchidanu
  • freesfx.co.uk

Website

Traduceri

  • Oana Bența

Mulțumiri

Asociația Ecoruralis

  • Ramona Duminicioiu
  • Szőcs-Boruss Miklós-Attila

Comunitatea Hoștezenilor

  • Gyurka Jutka
  • Gyurka László
  • Pásztor Gyöngyi

La Terenuri, Cluj

  • Bogdan Buta
  • Silviu Medeșan
  • Laura Panait

Grădinile Pajura, București

  • Bogdan Iancu

Cutia Țăranului

  • Mihaela Bar
  • Ronen
  • Andreea Luncașu

Piețele volante

  • George Emanuel Micle
  • Eugen Pănescu
  • Monica Borsai

© 2014

Toate proiectele

Suveranitate alimentară și semințe tradiționale

Asociația Ecoruralis

“Securitate alimentară înseamnă atunci când cineva iți aruncă un pește. Suveranitate alimentară e atunci cand iți dă o undiță.“ Szőcs-Boruss Miklós-Attila, Ecoruralis

Video

Ecoruralis întrunește peste 1000 de țărani români care practică agricultura tradițională și ecologică. Asociația este afiliată la Mișcarea Internațională a Țăranilor (Via Campesina), organizație internațională care, sub umbrela conceptului de “suveranitate alimentară” aduce împreună țărani români, fermieri din America de Sud amenințați de expansiunea monoculturilor modificate genetic sau africani lipsiti de pământ și de mijloacele de a-și produce hrana. Spre deosebire de politicile agricole guvernamentale, bazate pe conceptele securității și siguranței alimentare, sinonime cu supraproducție și reglementare strictă, suveranitatea alimentară “asigură că drepturile de a a utiliza și administra pământurile, teritoriile, apa, semințele, animalele și biodiversitatea sunt în mâinile celor care produc mâncarea și nu ale sectorului corporat.” (Via Campesina)

Conceptul suveranității alimentare este experimentat și practic de către toți țăranii români, dar și de staff-ul asociației care, în colaborare cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, și ajutați de voluntari, îngrijesc o gradină de semințe tradiționale, menite a fi distribuite gratuit. Prezervarea soiurilor tradiționale și asigurarea liberei lor circulații sunt practici reziliente care susțin, pe lângă independența alimentară, biodiversitatea agricolă și sustenabilitatea socială.

“Securitate alimentară înseamnă atunci când cineva iți aruncă un pește. Suveranitate alimentară e atunci cand iți dă o undiță.“ (Szőcs-Boruss Miklós-Attila, Ecoruralis)

Distribuie acest articol pe Facebook, Twitter